5 Aralık 2007 Çarşamba

Osteoartrit ve cytotron tedavisi

Cytotron'da kullanılan RFQMR teknolojisinin osteoartrit üzerindeki tedavi yöntemi ise amamn farklıdır. Cytotron'da tedavi amaçlı olarak radyo frekansı veya daha düşük frekanstaki düşük enerjili elektromanyetik dalgalar kullanılmaktadır.

Cytotron tedavisindeki amaç geleneksel tıp tarafından mümkün olmadığı iddia edilse de hasar gören kıkırdak dokusunun onarılması ve yenilenmesi ve eklemde yer alan diğer dokularda oluşan hasarın azaltılmasıyla gerçek bir iyileşme sağlanmasıdır. Cytotron aracılığıyla verilen Elektromanyetik dalgaların sağladığı enerji hücrelerin kendi içinde var olan rejenerasyon kapasitesini tetiklemeye yardımcı olmaktadır. Yapılmış olan klinik çalışmalarda elektromanyetik dalgaların hücre membranlarının enerji seviyesini değişirerek hücre içindeki iyonların konsantrasyonuna etki etmek dahil pekçok etki yaratabildiğini göstermiştir. Bu sayede hücre DNA'ları rejenerasyon için gerekli olan komutları vererek aşınmış olan dokuların çoğalarak yenilenmesini sağlamaktadırlar.

Cytotron kullanılarak Vasishta ve arkadaşları tarafından 2004 yılında 35 hasta üzerinde yapılan ilk klinik çalışmada "Knee Society Scoring System" ve dinamometri ile yapılan ölçümlerde Ağrı Skorları, Total Diz Skoru, Total Fonksiyonel Skor, Hareket Aralığı ve İtme Gücünde belirgin iyileşmeler sağlandığı ve bu etkinin tedavi bitiminden sonra da devam ettiği görülmüştür.

İlk çalışmanın başarısı üzerine 2005 yılında başlatılıp 2006 yılında sona eren Faz II çalışmada ise Cytotron tedavisi 350 hasta üzerinde uygulanmıştır. İlk çalışmadaki parametrelere ilave olarak hastaların tedavi öncesi, tedavi bitiminde ve tedaviden 3 ay sonra diz eklem MR görüntüleri alınmıştır. Bu görüntülerde hastaların önemli bir bölümünde şaşirtıcı şekilde geleneksel tıp tarafından yenilemeyeceği düşünülen kıkırdak dokusunda 1-3,5 mm arasında değişen artışlar saptanmıştır.

Bu durum gelenksel tıp tarafından mümkün olmadığı iddia edilen gerçek bir iyileşmeyi gözler önüne getirmekte böylelikle total diz atroplastisi gibi çok ciddi ameliyatlara gerek duymadan vücudun kendi kendini yenileme kapasitesi tetiklenerek kalıcı bir iyileşme sağlamak mümkün olabilmektedir. Söz konusu etki önemli bir hasta grubunda görülmüş olup, kısa sürede görülen semptomatik iyileşmeler % 90'ı aşkın bir hasta grubunda gözlenmiştir.

Sonuç olarak Cytotron kullanımı hastalarda şu sonuçları vermektedir :

  • Hemen tüm hastalarda gelişme gözlenmiştir
  • Pekçok hastada henüz 4'üncü seanstan itibaren ağrı azalmıştır
  • Hastaların çoğu 1-5 km yürüyebilmektedir
  • %40'ı yere kadar squat yapabilmektedir
  • Tedaviyi takip eden 30 gün sonunda %95'i aşkın hasta merdiven çıkabilmektedir
  • Tedaviden 3 ay sonra çekilen MR görüntülerinde pekçok hastada kıkırdak dokusunda 1-3,5 mm gelişme gözlenmiştir
  • Dinanmometre çalışmasında tedavi öncesindeki 5 kg'dan tedavi sonrası dönemde 45 kg'ye ulaşan iyileşmeler gözlenmiştir
  • Diz skorlama sitemindeki Ağrı Skorları, Total Diz Skoru, Total Fonksiyonel Skor, Hareket Aralığı paramerelerde belirgin iyileşmeler gözlenmiştir.

Hiç yorum yok: